FORSAÅN

Säkerheten vid Forsaån ska förbättras

Efter den tragiska drunkningsolyckan i helgen då en 18-årig kvinna omkom i Forsaån vill nu Bräcke kommun förbättra säkerheten på platsen genom att informera allmänheten om riskerna.
- För att minska riskerna kan man göra de som besöker badplatsen uppmärksamma på att det är obevakat, strömmande vatten och ett otillgängligt område för räddningsinsatser, säger Lars Liljedahl som är tillförordnad kommunchef i Bräcke.

Förbättrad information känns i alla fall som ett litet steg för att minska riskerna att det här ska hända igen, säger Lars Liljedahl.

Forsaån är ett populärt badställe, beläget mellan Locknesjön och Bodsjön - mitt i skogen. En fin sommardag som i dag är det många som badar här och de funderar förstås på olyckan som inträffade i helgen.

Lena Sävelind från Torvalla säger att hon känner sig påverkad av olyckan.
-Man tänker sig för på ett annat sätt nu, säger hon.

Anneli Magnusson från Östersund badade också vid Forsaån i dag. Hon tycker att det var en mycket otäck drunkningsolycka och uppmanar alla att ha noggrann uppsikt över sina barn.
-Jag sitter och spanar till och med på min äldsta, som är nitton år, säger hon.

För den byförening som arbetar ideellt med spångning av stigen och väghållning vid Forsaån kom beskedet om drunkningsolyckan i helgen som en chock. Men man hoppas nu att med kommunens hjälp kunna jobba för att inga fler dödsolyckor ska inträffa på platsen.
-Det som hänt är fruktansvärt. Det är tredje drunkningsolyckan på bara några år, säger Barbro Norberg som är med i föreningen forsa.se.

Barbro Norberg tror att kommunens initiativ kan göra skillnad vid Forsaån.
- Vi från föreningen ser mycket fram emot att de tillsammans med oss ska sätta upp informationsskyltar på platsen. Jag tror också på enkla åtgärder som livboj och båtshake. Forsaån är en farlig badplats, det är starkt strömmande vatten och djupt i selet. Man måste vara medveten om att där badar man på egen risk, säger hon.