Fullsatt på samebyns stormöte

Parkeringen var full. Bilar stod längs vägen åt båda håll vid bygdegården. Inne tog de framställda stolarna slut och några satt till och med på golvet. Intresset för Jovnevaerie samebys stormöte i Kaxås på torsdagskvällen var mycket stort.

Drygt tvåhundra personer kom till mötet för att diskutera samebyns nej till utbyggnaden av liftanläggningen i Almåsa.

- Vi drar ju mer folk än Kaxåsrevyn, säger Kjell-Ove Klemensson som är ordförande i samebyn, som har ett fyrtiotal medlemmar. Att så många Offerdalsbor tackade ja till inbjudan var han glad över. Och det var även hans meningsmotståndare i Almåsafrågan Tommy Åsell, som äger och driver Almåsaanläggningen tillsammans med sin familj.

- Man skulle ha haft pubkväll samtidigt här. Då hade man sålt mycket öl, säger han.

Men att det var roligt att så många kom till mötet, det var nog det enda de båda var överens om den här kvällen.

Frågan om en utbyggnad av liftsystemet i Almåsa är en segdragen historia. En utbyggnad började diskuteras redan hösten 2001, och sedan har det varit många turer hit och dit. Därför var det kanske inte konstigt att mötet på torsdagskvällen blev drygt tre timmar långt. I mitten av februari i år beslöt regeringen att upphäva det bygglov för en ny lift på den norra sidan av Almåsaberget, som Krokoms kommun redan gett ägarna. Orsaken till regeringens beslut var att kommunen inte gett samebyn möjlighet att uttala sig, och att ärendet inte var tillräckligt utrett.

Två saker som Claes-Göran Bergh som är ansvarig politiker i Krokoms kommun bad om ursäkt för på mötet.

Det hela handlar om ett stycke mark på norra sidan av Almåsaberget. Mark som både rennäringen och turistnäringen anser sig behöva. Turistnäringen för att kunna göra skidanläggningen mer attraktiv och för att kunna förlänga säsongen, eftersom det är snö längre på norra sidan. För rennäringen är marken viktig för att renarna ska kunna få mat. På den här sidan finns nämligen gott om hänglav som renarna äter.

- Vi har väldigt olika tankesätt kring det här, säger Elin Klemensson i samebyn.

Och det kan man minst sagt säga. Den backe som Almåsaanläggningen vill bygga är 771 meter lång och 300 meter bred, och flera på mötet undrade hur den lilla biten kan vara så viktig för rennäringen, när samebyn har renar på så många andra ställen. Samebyn menar att den är det, och dessutom att det inte bara är den här utbyggnaden som naggar samebyns marker i kanten. Samebyn har till exempel fått yttra sig över 28 bygglovsärenden bara när det gäller vindkraftverk i Offerdalsbygden. Och då frågar sig någon varför samebyn säger ja till bygge av sju vindkraftverk medan nej till en utbyggnad av Almåsa. Är det för att samebyn får ersättning för att det byggs vindkraft verk, frågar sig en man bland mötesdeltagarna. Nej, säger man från samebyn.

En del frågor dök också upp som inte riktigt hörde hemma på mötet. En del för att de inte hade med saken att göra, andra för att de snarare var personangrepp än diskussionsfrågor. Men den inlånade ordföranden Olov J Sikku som är ordförande i sametinget avstyrde alla försök till gräl.

Trots ett lugnt och ordentligt möte var det svårt att nå någon lösning. Båda parter säger sig vara beredda att diskutera för att försöka lösa konflikten. Och kommun och länsstyrelse förklarade sig beredda att hjälpa till. Från Almåsaanläggningen har man lämnat in en ny ansökan om bygglov och trots att samebyns stormöte troligen rensade luften finns det fortfarande en del luftföroreningar att försöka få bukt med i Offerdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".