Inte första flygincidenten

 Det är inte första gången vi har varit nära att få allvarliga flygolyckor över Östersund. För tre år sedan hände två incidenter som kunde ha blivit allvarliga.

Den första inträffade i augusti 2007 under en stor flygövning för civila plan ovanför Östersund, då två mindre flygplan krockade i luften. Båda planen kunde landa och ingen människa skadades.

Den andra incidenten, som kunde ha blivit riktigt allvarlig, hände bara några veckor senare - den 9 september 2007. Då var det ett stort passagerarplan från det österrikiska flygbolaget MAP som skulle flyga 169 passagerare från Frösön till Antalya i Turkiet.

Planet var alldeles för tungt lastat och klarade knappt att få upp farten på startbanan. Detta trots att den är två och en halv kilometer lång. Med minsta möjliga marginal lättade planet från startbanan men krockade ändå med banljusen utanför banan.

Enligt haverikommissionens utredare berodde incidenten främst på den mänskliga faktorn.

Piloterna, som hade hyrts in från ett turkiskt flygbolag, var inte testade och inte anställda enligt normala uttagningsprocedurer. Förutom att de räknat fel på vikten hade de också räknat fel på temperatur och banans längd. De blev båda avskedade en kort tid efteråt.

Sophia Weston