Kejsarsnitt ökar risken för astma

Barn som föds med kejsarsnitt löper 30 procent större risk än andra barn att drabbas av astma.

Troligen är det den höga hygieniska standarden som måste råda vid operation som leder till att barnets immunförsvar inte får tillräckligt med träning.

”Skillnaderna är mer omfattande och långvariga än man tidigare trott”, skriver Stellan Håkansson, överläkare vid barnkliniken på Norrlands universitetssjukhus, i Läkartidningen.

Tarmbakteriernas normala framväxt har stor betydelse för immunsystemets mognad och en tidig störning skulle kunna förklara den ökande risken för allergier.

Stellan Håkansson har med hjälp av data i det medicinska födelseregistret och slutenvårdsregistret undersökt hur många av de barn som efter ett års ålder vårdades för astma som hade fötts med kejsarsnitt. Han undersökte också om det fanns någon ökad risk för astma hos eventuella syskon som fötts vaginalt, och fann att så inte var fallet.

”Det stärker misstanken om att det verkligen är kejsarsnittet och konsekvenser därav som orsakar överrisken för astma hos barnet”, skriver Stellan Håkansson.

Hans studie har tidigare presenterats i tidskriften Clinical and experimental allergy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".