SVEG

Få framsteg för SD i Härjedalen

Att försvaga samernas ställning som renägare och urbefolkning, det är Sverigedemokraternas mål med sin politik i Härjedalen. Men fyra år i kommunfullmäktige har gett få resultat.

Sverigedemokraterna anser att det är orättvist att bara samer har rättighet att bedriva rennäring. Det borde vara lika regler för alla, även när det gäller jakt och fiske på fjället. Samerna är heller ingen urbefolkning enligt Olle Larssons definition.

– Det här kommer att vara en lång process. Jag menar att de andra partierna inte kan skjuta detta under mattan utan de måste te ställning i de här frågorna, säger Olle Larsson som representerar partiet.

I förra valet var det 233 personer i Härjedalen som röstade på Sverigedemokraterna i kommunvalet i härjedalen och det gav två mandat i kommunfullmäktige.

Gottfrid Jonsson är socialdemokratiskt kommunalråd i Härjedalen. Han representerar det största partiet socialdemokraterna, och enligt Gottfrid Jonsson har Sverigedemokraternas intåg i kommunen inte haft någon praktisk betydelse för härjedalingarna.

Den enda fråga som sverigedemokraternas Olle Larsson har fått gehör för handlar inte alls om samer utan att kommunen ska använda kranvatten istället för vatten på flaska.

Karin Bodén

karin.boden@sr.se
#link=200863#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista