Skogsnäringen vill inte ha övergångsregler för nya EU-medborgare

Skogsnäringen i länet har mycket att vinna på om det blir enkelt att anställa medborgare från Baltikum och Polen. Det menar Sven Lindroth som är skogsförvaltare på SCA i länet.
– Vi såg ju redan under förra året att var femte planta som planteras på SCA planteras från människor som inte är från Sverige.

Nu hoppas skogsnäringen på att det inte blir några övergångsregler för dom nya EU-medlemmarna. Branschen har ofta ett skriande behov av arbetskraft, och främst är det jobben som plantsättare som är svåra att besätta. Arbetsgivarna har dom senaste åren sökt sig utomlands för att rekrytera. Förra året jobbade till exempel 25 tyskar åt SCA och dessutom 125 asylsökande flyktingar.

Den första maj i år får EU en rad nya medlemsländer och tanken var att balter och polacker då utan hinder skulle kunna ta jobb i Sverige, men som bekant pågår en intensiv diskussion om att införa speciella regler för de nya EU-medborgarna under en övergångsperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".