bräcke

Brutna löften till utländska bärplockare

De blev lovade bra lön och skogar fyllda av bär. Verkligheten var något annat. I ett sönderfallet hus i Bräcke bor 34 bangladeshiska bärplockare under dåliga förhållanden.

En av bärplockaren är 25-åriga Kasol som har varit i länet i 20 dagar. Han är den enda som kan någorlunda bra engelska. Kasol berättar att det bangladeshiska bemanningsföretaget, Bangladesh Work Force, rekryterar fattiga från Bangladesh med löften om stora summor pengar för de som plockar bär. I förhoppning om att det ska finnas gott om bär och bra lön betalar varje bärplockare mellan 25 till 30 000 kr för att komma hit.

Hittills har de hittat väldigt lite bär och får bo under dåliga förhållanden i ett sönderfallet hus.
– Det är jobbiga och långa dagar i skogen varje dag. De har sagt att vi ska plocka 60 kilo om dagen, men vi hittar knappt några bär. Dessutom känner sig många av bärplockarna dåliga över de förhållanden som de får bo i, berättar Kasol.

I vissa rum sover 10 bangladeshiska bärplockare tätt intill varandra.

Det är menat att bärplockarna ska vara här i tre månader, men under dessa förhållanden och eftersom pengarna uteblivit så vill nu alla 34 bara åka hem till Bangladesh.

Radio Jämtland har sökt den bäruppköpare som enligt bangladeshierna kräver att de ska plocka 60 kilo bär om dagen, men han har inte velat uttala sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista