Pengar gör att försäkringsbolagen särbehandlar funktionshindrade barn

Barn med psykiska funktionshinder som Damp, MBD och Asperger har inte samma möjlighet att få försäkringsskydd som andra barn. Det här upprör både patientföreningar, pedagoger och vårdpersonal.

Från försäkringsbolagen sida tycker man inte att de här barnen särbehandlas, men erkänner att det är i slutändan pengarna som styr.
– Jag har förståelse för kritiken, säger Göran Wärdell, som är skadechef på Länsförsäkringar i Östersund. Men om vi skulle inkludera alla de här handikappen i vår försäkring skulle premierna bli så höga att vi inte skulle konkurrera lika bra, säger han.
Överläkaren på barn- och ungdomshabiliteringen, Urban Leijon tycker att det finns en överkänslighet och bristande insikt hos försäkringsbolagen om vad psykiska funktionshinder innebär. Väldigt små signaler, som en anmärkning i journalen på Barnvårdcentralen eller att föräldrarna kontaktat barnhabilteringen, kan få försäkringsbolagen att reagera väldigt hårt, säger han. Det handlar om höjda premier, tilläggsförsäkringar, inskränkningar, olycksfallsförsäkringar utan sjukförsäkringsdel och ibland rena avslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".