Ingen prickas för 83-årings död

Sjukvården gjorde inget fel när en 83-årig man för ett år sedan föll i sin servicelägenhet i Härjedalens kommun och skadade sig så illa att han senare avled.

Det konstaterar Socialstyrelsen efter att de gjort en bedömning av fallet.

Det var för ett år sedan som den 83-årige mannen ramlade och gjorde illa sig i ena axeln och i huvudet.

En sjuksköterska ringde en läkare som bedömde att mannen skulle komma till hälsocentralen i Funäsdalen, 8 mil bort, för att röntgas.

Mannen transporterades till Funäsdalen och där gjorde läkaren bedömningen att 83-åringen skulle skickas vidare till Östersunds sjukhus, men innan mannen kom fram till sjukhuset avled han.

Mannen hade både KOL - kronisk obstruktiv lungsjukdom, en hjärtsjukdom och kronisk lymfatisk leukemi och hade behandlats för de sjukdomarna sedan 90-talet.

Med hänsyn till det var det inte rimligt att först åka taxi i åtta mil åt fel håll, bedömer Socialstyrelsen.

Men de har inte funnit någon anledning att kritisera sjukvårdspersonalen för det som hände, och enligt Socialstyrelsen är det inte säkert att mannen hade överlevt även om han skickats direkt till Östersunds sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista