Framtidens sjukvård lämnar frågetecken

I dag presenterades Karolinaprojektet - det arbete som pågått inom landstinget i nästan ett år för att göra en genomgripande förändring av sjukvården i länet inför framtiden.

Inom några år så kommer landstingets ekonomi drastiskt att försämras, ungefär 200 miljoner kronor försvinner på fem år.

Men tillgängligheten måste bli bättre och då ska man bland annat ha två mobila hälsocentraler som kan åka längre bort än det i dag finns hälsocentraler.

Distriktssköterskorna ska bli flera, få bättre utrustning och telemedicin ska införas på fler ställen. Troligen kommer också några hälsocentraler att läggas ner.

De som arbetar inom vården ska få kompentensutveckling , bland annat i processtänkande -  för processinriktning är ett nyckelord liksom delaktighet, när det gäller personalen.

En grupp föreslår också att man ska se över förvaltningen, dagens indelning i avdelningar bör kanske ändras.

Någon kristallklar presentation var det inte, den var abstrakt och man sa att saker ska förändras men inte riktigt hur.

Prioritering ska bli öppen och begriplig och presenteras så att alla förstår men då gäller det att bli tydligare än i dag.

Problemet är att skattebetalarna måste både förstå och acceptera att det finns bra vård som man inte kan få för att den är för dyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".