Åtal för dammtillbud i Östjämtland

Två chefer inom kraftbolaget Birka Kraft AB åtalas nu misstänkta för försvårande av miljökontroll.

Det var den regniga sommaren 2000 som det pågick arbeten vid Svarthålsforsens kraftstation i Östjämtland.

Samtidigt som det var mycket höga flöden i Indalsälven gick ett par av dammluckorna vid kraftverket att öppna för att släppa undan vattenmassorna och tillsynsmyndigheten länsstyrelsen underrättades aldrig. En akutinsats med hjälp av en kranbil som drog upp luckorna, förhindrade en katastrof i sista stund.

Enligt åklagaren har cheferna, tillsammans eller var och en för sig, agerat i strid med vad lagen kräver i form av egenkontroll.

Båda cheferna har enligt åtalet inte haft tillräckliga rutiner för att kontrollera utrustningen vid kraftverket. När vattenflödena steg, och ett par av dammluckorna inte gick att få upp, underrättade de inte de ansvariga vid länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

Driftstörningen hade kunnat leda till svårigheter och obehag för människors hälsa eller i miljön, konstaterar åklagare Christer Jarlås i sin stämningsansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".