Dyrt system ersätter NMT-telefoner

Det amerikanska militära systemet för satellittelefoni - Iridium - kan bli räddningen för skogsbrukare och renägare, när det gamla NMT-systemet, med 010-nummer, försvinner om några år.

Det är Skogforsk, det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, som låtit testa tre satellitsystem varav Iridium visade sig vara bäst.

Täckningen är god i de norrländska skogarna, men det blir dyra samtal. Utrustningen - telefon, antenn och mjukvara, går på 26 000 kronor och ett samtal kostar runt tian.

Telia har tillstånd att driva det gamla NMT-systemet fram till år 2007 och oron är stor att skogar och fjäll blir utan täckning när det läggs ner. Post- och telestyrelsen har visserligen idéer om att digitalisera NMT-nätet. Men innan det blir verklighet behövs något annat under en övergångsperiod - och det är här som satellittelefoni kommer in i bilden. Men det finns nackdelar med provade systemet. Särskilt skogsbruket är intresserat av att kunna sända datafiler från maskinerna i skogen och det går väldigt långsamt - långsammare än med ett gammaldags telefonmodem.

Vanliga röstsamtal fungerar bra och täckningen är som sagt god.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista