Jämtlands län

Fusk med importerade tandkronor

Flera privattandläkare i länet använder importerade tandkronor från Kina. Men trots att de kinesiska kronorna är betydligt billigare än svenska får patienten ofta betala lika mycket. Och det är sällan tandläkarna berättar att tandkronorna tillverkats i Kina.

- Det är fel, man förstår ju att tandläkarna gör det i vinstsyfte, säger Bertil Linder i Krokom.

Det är minst fem-sex tandläkarkliniker i Jämtlands län som köper kinesiska tandkronor. En av tandläkarna säger till Radio Jämtland att patienten får information om han eller hon frågar, men det blir inte billigare.

En svensk tandkrona kostar mellan 1500 och 3000 i inköp, en kinesisk runt 700.

Paul Ludwig är ordförande för privattandläkarna i Östersund och han anser att tandläkare som använder sig av billiga, importerade tandkronor ska informera patienterna för att de ska ha valmöjlighet. De bör även få rabatt på priset.

På senare tid har även kvaliteten hos de kinesiska tandkronorna ifrågasatts, efter ett nyhetsinslag i Dansk TV där tester avslöjar att kronorna bland annat innehåller nickel och bly, något som skakat om branschen.

- Det är klart att vi kommer att diskutera det nu när det upptäckts att det kanske inte gått helt rätt till i Danmark, säger Paul Ludwig till SR Jämtland.

Lisbeth Hermansson

lisbeth.hermansson
@sr.se

#link=213163#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista