Få bussresenärer använder bälten

Väldigt få bussresenärer använder de säkerhetsbälten som finns i allt fler bussar.

Sedan 1998 finns en bestämmelse som säger att om det finns bälte i en buss ska det användas. Om man är över 15 år är man själv ansvarig för att använda bältet. När det gäller barn har chaufförerna ett större ansvar, men det är svårt att hinna gå runt och kolla.

- I bland uppmanar jag passagerarna att ta på sig bälltet. När man kör skolungdomar får man tjata lite grann, säger Alf Hägglund som är busschaufför.

För att få fler att sätta på sig bältet vill Vägverket att informationen ska bli bättre och Länstrafiken satsar med jämna mellanrum på informationskampanjer.

I juni förra året tog Länstrafiken många nya bussar i trafik och i nya fordon ser de till att det finns bälten. Tidigare har man prioriterar långfärdsbussar, som t ex bussen mellan Östersund och Umeå, men nu sätter man in bälten i alla nya bussar, berättar Ruth Ericsson på Länstrafiken.

Men trots att det finns bälten i allt fler bussar används de inte.

- Människor som åker buss är inte vana att ha bälten. De verkar uppleva det så säkert att de inte behöver bälten, säger Ruth Ericsson på Länstrafiken.

Därför har man satsat på att sätta upp affischer i bussarna som uppmanar passagerarna att ta på sig bältet, och man jobbar på att ta fram en broschyr till långfärdsbussarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista