Jämtlands län

Företag vill satsa på biogas i Östersund

Östersund kan bli självförsörjande på biogas om drygt ett år. Det är Stockholmsföretaget Scandinavian Biogas Fuel som vill bygga en anläggning i Östersund.

Tanken är att utvinna biogas från restprodukter från skogen.

- Östersund är en huvudstaden i en väldigt intressant region, vi tittar på användning av skogsråvara och det här är ett område som är extremt väl lämpat för placering av den här typen av anläggning, säger Erik Woode, Sverigechef för företaget.

Företaget planerar att utvinna biogas av grot, det som blir kvar i skogen efter avverkning, stubbar, grenar och kvistar. Det blir nyanställningar men det är i dagsläget oklart hur många arbetstillfällen det handlar om.

Frågan om en lokal biogasanläggning i Östersund har varit en het politisk fråga. I februari beslutade kommunfullmäktige att gå in med pengar i en gemensam anläggning med Sundsvalls kommun. Ett beslut som alliansen har lovat att riva upp om de vinner valet.

En lokal biogasanläggning för grot kan göra att även de nu styrande politikerna i Östersund tänker om.

- Det låter helt klart intressant men det är för tidigt att säga om det innebär att vi tänker om i vår satsning på en biogasanläggning tillsammans med Sundsvall, säger Ann-Sofie Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd.

Om anläggningen blir verklighet 2012, som är målsättningen, får Östersund egen försörjning av biogas till bilar och bussar.

- Den här kommer att kunna användas i regiontrafik och i stadstrafik med buss, taxi kommer kunna använda det här och självklart kommer även privatpersoner kunna tanka biogas till sina fordon i området, säger Erik Woode.

Definitivt besked om anläggningen blir av kommer i början av nästa år.

Jessica Brander

jessica.brander@sr.se
#link=120040#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista