Chefer slutar efter konflikter på jobbet

Verksamhetschefen på hälsocentralen i Strömsund har sagt upp sig till den sista april.

Enligt ett brev från landstingets primärvårdschef, Tommy Rehnström, till Arbetsmiljöinspektionen så är anledningen till det beslutet nya sparåtgärder och verksamhetsförändringar.

Det finns förstås god anledning att tro att de svåra konflikterna på hälsocentralen också bidragit till verksamhetschfens beslut att säga upp sig. Stora delar av personalen har varit missnöjd med hennes sätt att sköta jobbet.

I svaret till Arbetsmiljöinspektionen ingår också en rapport från Landstingshälsan som försökt beskriva problemen genom att intervjua personalen.

Verksamhetschefen och enhetschefen som inte kunnat komma överens får båda både beröm och kritik från personalen. Men deras oförmåga att samarbeta är väl känd av alla och ett av personalens förslag är att de ska lösa sin konflikt.

Men förutsättningarna för att göra ett bra arbete har inte varit goda för någon av dem.

Och som det nu är så slutar båda den sista april, den ena uppsagd av den som sagt upp sig.

Landstingshälsans slutsats är bland annat att cheferna ska få stöd i sin konflikt, att de ekonomiska ramarna måste ses över, och att ledningsfunktionen måste bli klar på Hälsocentralen, men att enhetschefen inte ska vara kvar när en ny chef tillträder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista