Svenstavik

Bergselever - efter skolnedläggningarna

Under våren har diskussionerna om skolornas vara eller inte vara gått höga i flera av länets kommuner. Och många barn fick byta skola när höstterminen började. P 4 Jämtland har träffat några av skolbytarna i Bergs kommun. Senare i veckan kommer vi att träffa elever, föräldrar och lärare som upplevt skolturbulensen i Krokoms kommun.

Olof Moen bor i Klövsjö, och gick tidigare i skolan i Rätan. Nu har han gått i sin nya skola i Svenstavik i en månad. Olof tycker att det var lite tufft i början, men tycker nu att det känns bra, och att han lär sig bättre i Svenstavik. Jobbigast har varit att den gamla klassen från Rätans skola har splittrats.

Av de elever som gick i Rätans skola, så valde ungefär hälften att fortsätta i Ytterhogdal och hälften valde att gå i skolan i Svenstavik. Felicia Drotz går också i nian. Hon bor i Rätan och gick även hon i Rätans skola, men valde att fortsätta i Svenstavik när högstadiet i Rätan flyttades. Och hon har blandade känslor när det gäller bytet av skola:

– Jag tyckte det var jättedåligt att skolan lades ner, säger hon. Att klassen splittrades var det ingen som tyckte om. Men nu efter en månad i den nya skolan i Svenstavik, så tycker Felicia att det känns bra och hon trivs i skolan. Hon ångrar inte att hon valde Svenstavik framför Ytterhogdal.

Marie Löfhaugen som är rektor för högstadiet i Svenstavik har fått sexton nya elever från skolorna i Rätan och Klövsjö. Och hon är medveten om att det kan ta tid innan känslorna inför skolnedläggningarna har lagt sig:

– Det finns säkert ganska mycket uppgivenhet kvar, och man är ledsen för att det här beslutet har tagits, menar Marie Löfhaugen. Samtidigt tycker hon att det känns som om eleverna har gillat läget och menar att barn ofta är mera anpassningsbara än vuxna. Hon hoppas att känslorna ska lägga sig, och att det ska bli bra för alla parter.