Den misstänkte hallicken vid omhäktningen. Foto: Pelle Zackrisson/SR Jämtland
Sundsvall/ Östersund

Hallick får skärpt straff

Hovrätten skärper straffet för den man från Sundsvall som dömts för koppleri och varit hallick för fem prostituerade kvinnor. Domen för den 39-årige mannen blev två års fängelse.

Enligt hovrätten är det bevisat att den 39-årige mannen låtit åtminstone tre av de fem kvinnorna använda hans lägenhet som bas för sin prostitution.

Det är också klart att han hjälpt de fem kvinnorna att lägga ut annonser om sexköp på internet, och att han skaffat kunder åt dem även på andra sätt. Det visar bland annat polisens telefonavlyssning av mannen.

39-åringen har tagit mellan 20 och 25 procent i ersättning för varje utfört samlag, och 400 anmälningar om misstänkte sexköp har upprättats av polisen.  29 män har hörts i målet, som samtliga säger att de tagit kontakt med kvinnorna för att köpa sex. Utöver det har 14 män erkänt sexköp.

Verksamheten har pågåt under cirka ett år och hovrätten gör bedömningen att mannen har haft en omfattande koppleriverksamhet som han levt på, och därför blir domen grovt koppleri. I tingsrätten dömdes han för koppleri till ett års fängelse. Åklagaren yrkade på tre års fängelse, mannens advokat ville ha ett mildare straff, och därför överklagade båda parter tingsrättens dom.

Mannen själv har erkänt koppleri i ett fall, han säger att han har tagit betalt av en av kvinnorna för att hon använt hans lägenhet. När det gäller de andra kvinnorna säger han att han känt till att de sålt sex, men att han inte haft någon del i det.

Mikael Andersson/SR

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".