Evelina Solsten går i trean i Åsarna. Foto: Agneta Nilsson
Bergs kommun

Så blev skolflytten från Skålan

I våras lades skolan i Skålan ner. Många föräldrar var oroliga för att den samiska undervisningen skulle bli sämre, men nu hörs positiva röster efter en jobbig period.

Skålans skola med elva elever lades i våras ner, och barnen splittrades. Hälften av barnen valde den anvisade skolan i Åsarna, medan den andra hälften valde skolan i Klövsjö och ett barn går i dag i skolan i Svenstavik.

I Skålans skola gick det åtta barn med samiskt ursprung och de har alla, med ett undantag, valt att gå i Åsarna. Jeanette Kråik i Skålan är mamma till två av dem, och hon tycker att den samiska integreringen som tidigare fanns i Skålans skola nu också har börjat fungera i Åsarna.

– Nu har vi kommit så långt att viljan finns i kommunen, att göra något bra av det här och att man tar den samiska språklagen på allvar och försöker leva efter den, nu när Berg är en samisk förvaltningskommun, menar Jeanette Kråik som tycker att det är positivt.

De samiska eleverna får i dag integrerad undervisning i samiska språket och på fredagar står samisk slöjd på schemat. I dag fungerar det bra tycker Jeanette Kråik, även om resan hit har varit besvärlig.

– Det har varit jobbigt, för den samiska verksamheten som vi byggde upp i Skålan har ju fungerat väldigt bra. Eftersom det samiska språket är hotat så har det varit väldigt viktigt för oss att få det här att fungera. Men några har fått betala ett väldigt högt pris för att byta skola. Den samiska gruppen har blivit splittrad, och några barn har väldigt långt till skolan, menar Jeanette Kråik.

Och de elever som har den allra längsta resvägen bor i Glen. Evelina Solsten, som går i trean, reser varje dag sju mil enkel väg till skolan i Åsarna och hon tycker att det är jobbigt.

– Ja, jag blir ju rätt så trött när jag åker, säger hon.

Annars tycker Evelina att skolan i Åsarna är bra, men hon trivdes ännu bättre i Skålans skola eftersom hon kände alla elever där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".