Foto: Björn Larsson Rosvall/ Scanpix arkivbild
Östersund

Träning ska stärka flickors självbild

Nu ska ny forskning öka flickors fysiska aktivitet. En docent vid Mittuniversitetet i Östersund, Marie Alricsson, har inlett en studie för att försöka hitta metoder som stimulerar gymnasieflickor att bli mer fysiskt aktiva och genom det få en bättre självbild

Under två år ska hon, tillsammans med doktoranden Yvonne Kahlin, arbeta med att öka den fysiska aktiviteten hos ett hundratal gymnasieflickor.

Ytterligare hundra flickor ingår i en kontrollgrupp.

– Vi kommer att titta på om syreupptagningsförmågan förbättras, om musklerna blir starkare och om deras självbild och kroppsuppfattning förbättras jämfört med kontrollgruppen, säger Marie Alricsson.

De flickor som ingår i studien är idag inte fysiskt aktiva. Under projektet kommer de att få individuella hälsosamtal, ett internetbaserat hälsoprogram, träningsdagbok och träningskort.

Varje person i studien genomgår konditions- och styrketester både vid projektstart och senare under projektet. I testerna ingår även frågor kring den fysiska självkänslan.

Projektet är ett samarbetsprojekt med Karolinska Institutet och Linnéuniversitetet. Medlen kommer från Idrottslyftet, 400 000 kronor, och från Centrum för idrottsforskning, 75 000 kronor. Studien har redan startat i Stockholmsområdet, där rekryteringsfas och testprocedur pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".