1 av 3
Den här fastigheten på Grundläggargränd är en av flera ägda av Blomsterfonden, i Östersund. Foto: Ove Molin
2 av 3
Blomsterfondens hus på Gröna gränd. Foto: Ove Molin
3 av 3
Också på Brunflovägen i Östersund äger Blomsterfonden ett hus, avsett för "behövande". Foto: Ove Molin
Östersund

Bostäder för fattiga används av rika

Många stiftelseägda hyreshus, i bland annat Östersund, där lägenheterna enligt stadgarna är avsedda för folk med låga inkomster har i själva verket åtskilliga höginkomsttagare som hyresgäster, skriver Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra.

Exempelvis äger Blomsterfonden fyra fastigheter i Östersund med sammanlagt 45 lägenheter. Enligt stadgarna ska de hyras ut till "behövande", vilket enligt Socialstyrelsens riktlinjer är personer med en årlig inkomst på max 150 000.

I hyran ingår också ett visst antal läkarbesök och fotvårdsbehandlingar, veckofika och en årlig utflykt.

Men de generösa förmånerna utnyttjas också av åtskilliga "ickebehövande".

Sammanlagt 43 procent av de boende i husen hade enligt senaste taxeringen en inkomst som överskrider taket och nio av hyresgästerna tjänar från 206 000 kronor till upp mot 650 000. En av höginkomsttagarna har dessutom en sidoinkomst på 183 936 kronor.

Det skriver Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra.

– Vi kräver numera deklarationsuppgifter, men när hyresgästen flyttat in har vi ingen koll längre, säger Anna Enarsson, resursperson på Blomsterfonden, till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".