Gällö

Matlagningen startade bråket på flyktingboende

Efter bråket som ledde till ett polisingripande vid det nya boendet för flyktingbarn i Gällö har socialchefen i kommunen haft ett möte med polisen för att utreda vad som gick fel.

Socialchefen i Bräcke kommun och närpolisen har i dagarna deltagit i ett personalmöte på boendet i Gällö. Man har diskuterat vad som hände i lördags när ett bråk ledde till polisingripande.

Vid bråket tryckte personalen på knappen för överfallslarm, och de boende kallade på hjälp sedan de blivit utkastade.

Chilal Odhin är 17 år och kommer från Afganistan och har bott i Gällö en vecka, han var med i lördags.

– Det blev problem mellan personalen och pojkarna, säger han.

Pojkarna som kommer från Iran och Afganistan föreslog att man skulle laga deras sorts mat, men det ville inte personalen. Chilal Odhin beskriver det som ett långt tjafs om mat som avslutades med att den personal som var där surt slängde fram deras mat. Senare ville pojkarna laga sin egen mat men blev utslängda. Först från köket, sen från själva boendet. Då ringde de polisen eftersom de inte hade någon annanstans att gå.

Han säger att det handlade om maten, inga dolda konflikter. Och han tycker att det var personalen som skapade problem.

– Men nu är det löst, säger han.

Eva Antman som är socialchef i Bräcke kommun förmedlar personalens uppfattning om kökstjafset.

– Det blev en hotfull stämning i rummet och personalen tryckte på knappen för överfallslarm.

Polisen besökte boendet på lördagskvällen.

– Det är bra att pojkarna vände sig till oss för att få hjälp, säger Sten Sundin som är chef för närpolisen i Bräcke. Det visar att de förstår att polisen är till för att hjälpa. Det kanske de inte är så vana vid i sina hemländer.

Framöver kommer polisen att åka förbi boendet lite då och då för att kolla om allt är som det ska.

Både Sten Sundin och Eva Antman understryker att det inte skett något brottsligt, ingen har blivit hotad eller antastad på något vis. Eva Antman vill inte kännas vid någon dold konflikt men säger att vissa av tonåringarna vill bestämma mer än personalen vill släppa ifrån sig.

Gruppen består av tio pojkar från Afganistan och Iran, de är alla 16 och 17 år. De flesta betydligt mer vuxna än svenska tonåringar. En grupp kom till Gällö så sent som för en knapp vecka sen.