Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Julia Pålsson utanför skolan i Klövsjö. Foto Agneta Nilsson
Klövsjö

"Jag blev ganska ledsen"

Beskedet att Skålans skola skulle läggas ner mötte av stor besvikelse. Men nu, när flytten är gjord, är det inte bara tårar och bedrövelse. Vi har besökt Klövsjö skola.

Eleverna i Skålans skola delades i huvudsak i två grupper, där ena gruppen valde att gå i Åsarna och den andra gruppen valde Klövsjö skola. Julia Pålsson var det enda barnet med samisk bakgrund som valde att flytta till Klövsjö skola, men hon saknar skolan i Skålan.

– Jag blev ganska ledsen över att skolan lades ner, eftersom jag trivdes så bra i Skålan, säger Julia Pålsson. Hon åkte runt och tittade på skolorna i Åsarna och Klövsjö och Julia tyckte då att Klövsjö skola mera liknade skolan i Skålan, och trodde därför att hon skulle trivas bättre där.

I Klövsjö kan Julia inte få någon samisk undervisning, utan får varje fredag sätta sig på bussen och åka till Åsarna för att få undervisning tillsammans med de andra samiska barnen.

Erika Svedberg i Fotingen, har valt att låta tre av sina barn gå i Klövsjö skola. Eftersom barnen är anvisade att gå i Åsarna skola, så betalas inte skolskjutsen av Bergs kommun. Kostnaden för den har föräldrarna ordnat genom ett bidrag från en lokal stiftelse.

Erika menar att föräldrarna i Skålan under hela processen haft den åsikten, och en otrolig respekt för varandra, att alla bestämmer utifrån den utgångspunkten som de har i sitt hus.

– Vi tittar inte snett på varandra, och det är ingen som är osams med varandra och inget skitprat. Utan alla har gjort det som är bäst för dem och vi respekterar varandra. Sen får vi se vad som händer, om det kommer att bli en friskola i Skålan. Då kommer vi hem igen, säger Erika Svedberg.

En friskoleansökan ligger just nu hos Skolinspektionen för behandling, och ett beslut kommer senast till årsskiftet. Och Julia Pålsson har redan bestämt sig vad hon gör om det blir en friskola i Skålan.

– Då slutar jag här faktiskt, och börjar i Skålan istället, avslutar Julia Pålsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".