Östersund

Politiker polisanmäld för knivbrott

En politiker i länet polisanmäldes förra helgen för att ha hotat tre killar med kniv inne på Statoil vid Krondikesvägen. Nu har anmälan om det olaga hotet dragits tillbaka, han utreds nu för brott mot knivlagen.

Politikern har flera förtroendeuppdrag för sitt parti, han är också nämndeman i en domstol. Det som hände förra fredagsnatten är en, med hans egna ord, osannolik kedja av händelser.

Politikern var påväg hem från en privat fest. Han hittade en ihopfällbar jaktkniv på gatan och tog den med sig. Tillsammans med några vänner tar han sen en taxi. De stannar till vid Statoil för att köpa öl.

Det som händer då, enligt politikern, är att en kille, i sällskap med två kompisar, beter sig aggressivt. Politikern känner sig hotad, kommer på att han kniven i fickan och tar upp den och visar den för killarna. Något hot var det inte fråga om, hävdar han. Men butiksbiträdet på macken upplevde situationen som så hotfull att hon trycker på överfallslarmet. Polisen ryckte ut och grep politikern.

Efter att polisen nu gjort kompletterande förhör har också anmälan om olaga hot dragits tillbaks. Butiksbiträdet kände sig inte personligen hotad. Och de tre killarna upplevde egentligen inte situationen som särskilt hotfull.

Det som kvarstår är en anmälan om brott mot knivlagen. Politikern har idag på eftermiddagen tagit upp saken med partiets lokale ordförande, som vill avvakta med besked om hur det som hänt påverkar partiets förtroendet för honom.

Den domstol där mannen är nämndeman har man inte hunnit ta ställning i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".