Jämtlands län

Väljarna svek - centern utreder sitt fall

Centern förlorade många väljare i hösten val, framförallt i riksdagen men även i kommuner och landstinget i länet. Nu kan partiet tappa flera viktiga poster.

Jämtland har traditionellt sett varit ett av centerns starkaste fästen. Under 70-talet fick de runt 30 procent av rösterna i länet och även i de senaste kommunvalen har centern haft nästan var fjärde röst. Men i höstens val så rasade de ner till drygt 17 procent.

– Vi har gjort ett dåligt val, konstaterar Carina Zetterström, centerns toppnamn i Östersunds kommun.

Numera är partiet inte heller det största borgerliga partiet i Jämtland, moderaterna har gått ikapp och förbi.

Carina Zetterström som är centerpartistiskt oppositionsråd i Östersund berättar att man redan satt igång med en eftervalsanalys för att ta reda på vad som gick snett.

– Vi har börjat med att samla in reflektioner från dem som deltog i valrörelsen. Sedan ska vi gå vidare och fördjupa de undersökningarna, och också fråga väljare varför de valde att rösta på Centerpartiet eller varför de inte röstade på Centerpartiet.

Kampen om oppositionsrådsposten i landstingsfullmäktige hårdnar också. Centern har under många år haft det uppdraget, men nu kan de förlora det till Moderaterna som efter valet blev andra största partiet i landstinget. Men centerpartisten Marianne Larm- Svensson, som var en av de politiker i länet som fick flest personröster, kommer inte att ge upp den posten utan vidare.

– Centerpartiet kommer naturligtvis att gå in i förhandlingen med ambitionen att Centerpartiet ska fortsätta att ha oppositionsrådsplatsen, det är ju givet. Men vad utfallet blir vet ingen i dag, säger Marianne Larm- Svensson.