Jämtlands län

Hundratals blir utan fast telefoni

Telia kommer att ta bort delar av den fasta telefonin i alla kommuner i länet. Klart är att 140 kunder i Bräcke kommun och sex kunder i Ragunda kommun kommer att få sin fasta telefoni utbytt mot det mobila nätet.

Totalt ska 50 000 fasta telefonabonnemang runt om i landet tas bort och det ska ersättas med det mobila nätet. Förändringen påverkar kunder som bor längst ut i telenätet, vid de minsta telestationerna där det aldrig kommer kunna byggas bredband, enligt Telia. Företaget anser att det inte är ekonomiskt lönsamt att underhålla och utveckla det fasta nätet på de här orterna och därför tas det bort.

I ett första skede påverkas 140 kunder i Bräcke kommun och sex kunder i Ragunda kommun. Förändringen kommer att genomföras även i länets övriga kommun och beröra omkring 125 kunder i vardera kommun. Men där pågår fortfarande mätningar av det mobila nätet i de kommunerna. Visar det sig att det mobila nätet är för dåligt så genomförs inte förändringen nu.

För kunden kommer det inte att betyda några ökade kostnader och man får behålla sitt fasta telefonnummer, uppger telia. De som berörs kommer att få ett brev hem i slutet av oktober.