Gertrud Abrahamsson, arrangör av manifestationen i Svenstavik. Foto: Shaho Aulla
Svenstavik

Manifestation mot SD:s intåg

Den senaste veckan har manifestationer mot främlingsfientlighet och för mångfald avlöst varandra runt om i landet. Orsaken är Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. I kväll hålls en manifestation i Svenstavik.

– Jag satt och tittade på valvakan i söndagskväll och natt. Då det gick upp för mig åt vilket håll det barkade med valresultatet och framför allt Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Då tänkte jag att det här kan jag inte sitta och acceptera, säger Gertrud Abrahamsson som står bakom manifestationen.

Enligt Jörgen Sparf, doktorand i Sociologi vid Mittuniversitetet, är det oftast känslor som står bakom de här manifestationerna. Människor söker sina samhörigheter för att kunna uttrycka sig och påverka.

– På individnivå kan det vara så att man känna sig bekräftad, man känner att man har samhörighet, man förenas i en gemensam sak. På en organisatorisk nivå kan det faktiskt resultera i någonting, en sådan här manifestation som den här i Svenstavik kan vara startpunkten för en förening eller stiftelse. Och nationellt kan det väcka uppmärksamhet så att politiker på nationell nivå tar tag i de här frågorna och lyfter fram dem och jobbar aktivt med dem.

 – På det sättet kan effekterna slå på olika nivåer, säger Jörgen Sparf.

Sverigedemokraternas distriktsordförande för Jämtlands län, Ronny Carlsson, anser inte att manifestationerna är riktad mot dem. Tvärtom, han ser positivt på dem och hävdar också att SD inte har blivit påverkade av manifestationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".