Många bilister fick passera polisens kontroller på Trafiknykterhetens dag. Foto: Shaho Aulla
Jämtlands län

En rattfyllerist om dagen åker fast

För sjunde året i rad har polisen och organisationen Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, i dag samarbetat mot rattfylleri på det som utlysts som Trafiknykterhetens dag. I Jämtlands län spred MHF information och genomförde enkäter på bilprovningar och gator och torg. Samtidigt höll polisen nykterhetskontroll på olika platser i länet.

– Det är både individuellt och allmänpreventivt att vi är ute speciellt sådana här dagar med MHF som samarbetspartner som informerar om hur farligt det är med alkohol i trafiken. Människor dör varje dag på grund av det, säger polisinspektören Staffan Jönsson vid trafikpolisen inom Jämtlandspolisen till P 4 Jämtland.

Varje år dör cirka 100 personer på grund av alkohol i trafiken, därför vill polisen och MHF informera och kontrollera förarna.

En av dem - Per-Olof Gärdeman - ser positivt på dagen:

– Man minskar dödsfallsfrekvensen om man tar bort de som är onyktra i trafiken, säger han.

En annan förare som är oroad över rattfyllerister är Anneli Stafren:

– Jag skulle inte vilja bli ihjälkörd ute i trafiken och vill inte att andra blir det heller. Därför tycker jag att det är bra att kontrollera, säger hon.

Göran Modén som stod i kön för att gå genom nykterhetskontroll vill inte heller han se förare som inte kan hålla kontroll över sina fordon.

Nära en rattfyllerist om dagen grips i Jämtlands län. Från första oktober förra året till idag har 304 rattfyllerister åkt fast i polisens kontroller som de har dagligen.

Trafikpolisen Staffan Jönsson ger ett exempel:

– I morse tog vi en rattfyllerist som vi tog körkortet av. Han hade 0,82 promille. Och då kan man tänka sig hur hans dricksvanor är och hur toleransen mot alkoholen är när man känner sig nykter och kör trots närmare en promille i blodet, vilket är grovt rattfylleri, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".