Krokoms kommun

Ytteråns skola söker samarbete med Trångsviken

Ytteråns skola skulle enligt kommunens planer läggas ner, tillsammans med Västbygdens skola i Kluk. Men efter en lång och dyr historia, med många tvärkast hit och dit, är skolorna nu kvar.

Det nya läsåret är igång på Ytteråns skola. Alla elever på Ytteråns skola arbetar koncentrerat med sina skrivböcker, alla åtta. Det är faktiskt bara åtta elever på Ytteråns skola det här läsåret. Några har flyttat till Nälden, fyra kilometer bort, någon till Dvärsätt.

De båda byskolorna skulle läggas ner, men så kom medborgarförslaget som föreslog att skolorna skulle behållas. I fullmäktige valde två centerpartister att gå emot sitt parti och rösta för dessa medborgarförslag. Förvaltningsrätten rev upp det beslutet och så var skolorna på fallrepet igen. Först i mitten av augusti fastslog slutgiltigt ett fullmäktigebeslut att skolorna i Ytterån och Västbygden blir kvar.

Läraren Anna Bergström fick reda på att hon skulle börja jobba i Ytterån tre dagar innan terminen startade:

 – Jag har jobbat som lärare på skolan i Nälden i femton år. Sen fick jag veta att jag skulle jobba här alldeles ensam, utan kollegor. Men det är en lugn och fin barngrupp, säger hon. Lite väl få barn bara, säger hon.

Den föräldragrupp som kämpade för Ytteråns skola är nöjda. De tror på framtiden. Inom kort räknar man med att inleda samarbete med Trångsvikens skola och söka externa projektpengar för att tillsammans kunna utveckla glesbygdspedagogiken. Anders Fahlén är en av de här föräldrarna:

 – Jag tror det finns många positiva möjligheter, både kvalitetsmässigt och socialt, säger han och fortsätter: om det är något skoldebatterna i både Berg och Krokom har visat så är det vilket enormt engagemang medborgarna känner inför sina skolor.

Men på Krokoms kommun är långt ifrån alla nöjda. En tjänsteman med god insyn som vill vara anonym säger till SR Jämtland att den utdragna processen i byskolefrågan kostat en miljon kronor, bland annat kostnad för två extrainsatta fullmäktigemöten.

Kommunalrådet Maria Söderberg tror att antalet byskolor i kommunen förr eller senare måste ses över - igen:

– Vi har skolor för barnens skull, det allra viktigaste är att det fungerar för barnen. Men naturligtvis måste det göras en uppföljning, det gör vi alltid i alla verksamheter, säger hon.

Men oavsett vad som händer i framtiden jobbar här och nu sjuåriga Linn i klassrummet:

– Det känns bra. När jag hörde de vuxna prata om att skolan skulle stängas tänkte jag "nu är det kört". Den här skolan är mysig, säger Linn.