Sarajevo

Ödesbetonat val i Bosnien

Bosnien - ursprungligt hemland för många jämtlänningar och ett land där åtskilliga länsbor tjänstgjort i de internationella militära styrkorna genom åren, håller parlaments- och presidentval på söndagen. Valutgången kan få en avgörande betydelse för den fortsatta utvecklingen i landet, enligt många bedömare.

Ska Bosnien bryta dödläget och närma sig EU eller fortsätta längs nationalistiska återvändsgränder som kan leda till instabilitet och nytt våld? Det kan avgöras i söndagens parlaments- och presidentval.

Vallokalerna stänger klockan 19, men de första resultaten väntas först vid midnatt.

Valet är det sjätte i Bosnien efter kriget 1992-1995, men politiska och ekonomiska reformer har uteblivit och landet står långt bak i kön av länder på Balkan som önskar medlemskap i EU och Nato.

"Nationalism och smala särintressen har prioriterats högre än folkets bästa", skrev Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle och hans brittiske kollega William Hague i ett gemensamt uttalande inför valet.

Sedan det förra valet 2006 har den etniska och politiska misstron tilltagit än mer i landet, som sedan Dayton-avtalet 1995 är delat i Republika Srpska och den muslimsk-kroatiska Federationen.

Milorad Dodik, presidentkandidat i Republika Srpska, har trappat upp hoten att bryta sig ur landet om bosnienserbernas självstyre inskränks av de reformer som världssamfundet vill se.

– Det vore bäst för Bosnien om vi går skilda vägar, har Dodik, avgående premiärminister i Republika Srpska, sagt flera gånger.

Bosniens politiska struktur är komplicerad, med ett svagt parlament och trehövdat presidentråd på nationell nivå, och därunder separata parlament i de båda delarna. Valet ska tillsätta alla dessa, samt presidentposten i Republika Srpska.

De muslimska och kroatiska partierna har gått till val på löften att förändra landets politiska struktur, men de är oeniga om hur det ska gå till. Och över reformplanerna hänger bosnienserbernas hot om utbrytning.

Opinionsmätningar spår att samma nationalistpartier som nu styr kommer att vinna igen, om än med något mindre stöd. Tankesmedjan International Crisis Group varnar för följderna om inte Bosnien byter spår.

"Fortsatt förvärrade relationer mellan muslimska, kroatiska och serbiska ledare, i kombination med en ekonomisk härdsmälta, kan förvandla folkligt missnöje till etniska motsättningar och våld." /TT