Norrland

Tullen tar nya tag mot smuggling

Tullverkets nya så kallade Norrlandsfunktion har blivit något av en succé, när det gäller kampen mot smuggling av narkotika och cigaretter.

Det var ett år sedan som Tullen organiserade om sin verksamhet i Norrland. Sven Eriksson, gruppchef på Tullverkets brottsbekämpning i Sundsvall, är mycket nöjd med året som varit.

– Man kan säga att i dag så jobbar vi från ax till limpa. Vi kan börja med en information av något slag och driva det ända till ett allmänt åtal. Och det är fantastiskt roligt att få vara med hela vägen, och det blir ett mycket fint resultat om man kan vara med hela vägen ut, säger han.

Ett exempel är tillslaget i början av september i Västernorrland där Tullen i Malmö upptäckte ett paket med två kilo cannabis på väg till en adress i Timrå. Efter några dagars spaning mot adressen så slog Tullverkets Norrlandspersonal till och grep en 58-årig man. Vid husrannsakan så hittades ytterliggare tre kilo cannabis hos honom. Åtal mot honom och tre medhjälpare väntar inom några veckor.

Utredningen sköts av tullpersonal i den nya Norrlandsfunktionen och Sven Eriksson tror inte att tillslaget skulle ha blivit av i den gamla organisationen:

– Tidigare hade vi inte mandat att göra de här utredningarna och vi hade heller inte kompetensen eller resurserna för det. Idag har vi fått det och nu försöker vi förvalta det här förtroendet så gått vi kan. Och jag tycker att vi lyckas väldigt bra med det, säger han.

Förut var det Tullverket i Göteborg som utredde smuggelbrott med bäring på Norrland, medan tullpersonalen i Norrland mest ägnade sig åt kontroller. Långa avstånd till vittnen och misstänkta gjorde utredningarna dyra och mindre effektiva än i dag, när Norrlandspersonalen tar han om smuggelbrotten själva, enligt Sven Eriksson.

Den nya organisationen har gett effekt - tio års fängelse för grovt narkotikabrott i Haparanda, två och ett halvt års fängelse för smuggling av 9 miljoner cigaretter i Boden och tillslaget i Timrå - det är några exempel på utredningar som gjorts av Tullens Norrlandsfunktion, ny sen 1 oktober 2009.

Och även för personalen har det varit positivt:

– Många av de äldre kollegorna som varit med länge tycker att det här är roligt, och vi har fått en nytändning. Så det är jättebra för arbetsmiljön, säger Sven Eriksson.