Sundsvall

Åtal väcks i den gigantiska dopningshärvan

I dag kommer de första åtalen i en av de största brottsutredningarna i svensk kriminalhistoria. Det handlar om den så kallade dopningshärvan som utretts av Sundsvallspolisen, en utredning på över 30 000 sidor.

I första skedet åtalas omkring 60 personer, men totalt är över 1 000 personer misstänkta för brott. Och allting började med ett paket adresserat till en person i Sollefteå.

De var våren 2009 som polisen började att nysta i de första trådarna som senare utvecklades till den stora dopningshärvan.

– Det var en tulltjänsteman på Arlanda som gjorde en rutinkontroll av ett paket. Där fick de misstanke om att flaskorna inte innehöll det som stod på etiketterna, berättar Henrik Blusi, chef för polisens dopningsutredningsgrupp i Sundsvall.

Därmed hamnade också den fortsatta utredningen kallad Operation Liquid hos Sundsvallspolisen. En utredning som ledde till att man i december i fjol genomförde ett stor razzia över hela landet, med förgreningar till Spanien. Då greps över 40 personer för dopningsbrott och en handfull av dem, de så kallade huvudmännen, har sedan dess varit häktade.

– De är misstänkta för grovt dopningsbrott och grovt smugglingsbrott och det handlar om väldigt mycket pengar, säger Henrik Blusi.

Men det som gör utredningen historisk är storleken. Utredningsbunten är på hela 30 000 sidor och över 1000 personer har identifieras, förhörts och misstänks för olika grader av dopningsbrott.

– Det går utanpå allting annat. Det har förmodligen aldrig gjorts en större dopningsutredning i Europa, berättar Henrik Blusi.

Men trots att polisen med Operation Liquid kraftigt stört den olagliga dopningshandeln i Sverige så har marknaden redan hittat nya vägar.

– Det är min övertygelse. Men arbetet mot dopning måste fortsätta för att få bort det här stora samhällsproblemet, säger Henrik Blusi, chef för polisens dopningsutredningsgrupp i Sundsvall.

Det gigantiska målet ska i sin helhet avhandlas i Sundsvalls tingsrätt och rättens ledning har garderat sig för att ingenting ska bli fel.

-Målet kommer att dömas av två domare och det finns en extra nämndeman insatt i målet redan från början. Skulle någon bli sjuk så kan rättegången fullföljas, säger lagman Sten Burman.

Efter den 18 november fram till mitten av maj kommer rättegången att fortsätta i Sundsvalls tingsrätt.

-Då blir målet inte lika omfattande eftersom det då är begränsat till vad som skett på de olika orterna. Men hela rättegången kommer att ske i Sundsvalls tingsrätt oavsett var de åtalade är bosatta. I ett senare skede kommer åtal att väckas mot de drygt tusen personer som varit köpare av dopningsmedlen. Dessa åtal kommer att väckas vid de lokala tingsrätterna där de åtalade bor, säger Sten Burman.