Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersund

"Vindkraftsplanerna hotar rennäringen"

1200 vindkraftverk planeras att byggas Statkraft SCA Vind AB.

"Vårt vinterbete blir förstört och på sikt hotas rennäringen", det menar Jinjevaerie sameby som överklagat de stora vindkraftbyggen som planeras i östra Jämtland och västra Ångermanland. I dag togs tvisten upp i Miljödomstolen.

I dag inledde miljödomstolen sin prövning av tvisten mellan vindkraftsexploatören, norsk-svenska Statkraft SCA Vind AB, och Jinjevaerie sameby.

Samebyn motsätter sig kraftbolagets planer på en gigantisk vindkraftssatsning på sammanlagt 450 vindkraftverk i gränstrakterna mellan Östjämtland och Västernorrlands län. Planer som riskerar att spoliera möjligheterna till renskötsel. Mattiias Sparrock är renägare och renskötare i samebyn.

--  Det är ett stort vinterbetesområde som kommer att försvinna av alla vindkraftsnurror. Det tar stor markareal, både vägnär, snurrorna och byggnader och man vet inte hur renarna kommer att påverkas av det.

Hela området kommer att ha 1200 vindkraftverk, 430 påverkar alltså samebyn direkt, säger Mattias Sparrock.

Området är 136 kvadratkilometer stort där 1200 vindsnurror ska få plats. Främst hotar vindkraften flyttleder i området och en uppsamlingplats, med risk att renarna sprider sig utom kontroll. Om man tvingas överge området blir andra arealer överbetade, så något alternativ finns egentlgien inte, hävdar samebyn.

Det formella skälet till överklagan är att man anser att länsstyrelsen inte ställt tillräckliga krav på Statkraft SCA Vind AB, som ska bygga ut vindkraften.

Vindkraftsbolaget säger sig förstår samernas oro, men utifrån forskning och utredning som gjorts anser de att det ska kunna gå att samexistera och de hoppas att det går att hitta en snabb lösning.

- Vi går in med förutsättningen att kunna samexistera med samebyarna. Vi anser att det här vindkraftprojektet ligger helt rätt i tiden för att få mer förnyelsebar energi, säger Jakob Norström, projektledare för Statkraft SCA Vind AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".