1 av 3
Nu är det kvinnlig majoritet på byggprogrammet i Strömsund. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
2 av 3
- Nästa grej kan bli "killdagar" på omvårdnadsprogrammet, säger byggläraren Christer Berg.
3 av 3
- Jag tyckte inte man fick hålla på nog praktiskt på omvårdnadsprogrammet, säger Johanna Persson, nu blivande snickare. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
Strömsund

Mer än "varannan damernas" på Ströms byggprogram

Det är tjejerna som håller i hammaren i Strömsund.  Satsning på jämställdhet på gymnasiet där gav resultat - mer än hälften av byggeleverna är tjejer. Skolan har bjudit in till särskilda "tjejdagar" på typiska killprogram som fordon och bygg. Det har gått över förväntan - nu går fler tjejer än killar på byggprogrammet.

En av eleverna är Johanna Persson:

– Jag började på omvårdnadsprogrammet i fjol, men tyckte inte att det var nog praktiskt inriktat. Så jag tänkte att det får nog bli en snickare av mej istället, en fuskbyggare! skrattar hon.

Både på bygg-, fordon- och industriprogrammet har man i Strömsund fått betydligt fler kvinnliga elever. Det mest beror på att Hjalmar Strömerskolan medvetet i flera år satsat på särskilda tjejdagar. Byggläraren Christer Berg berättar om upplägget:

– Vi har ordnat så att tjejerna har fått vara här och prova på olika praktiska moment, förut har de inte vågat hälsa på när killarna har varit med i verkstaden - men när de fick egna dagar blev det resultat i form av fler ansökningar.

Men om man nu verkligen menar allvar med jämställdhetsarbetet - hur ska killarna hitta till typiska "tjejprogram"?

– Vi har tänkt på det - och troligen blir det så att de dagar det är tjejdagar är förslaget att killarna ska få ha särskilda killdagar och då besöka barn- och fritidsprogrammet och omvårdnadsprogrammet, så är planen, säger Christer Berg.

Å blivande snickaren Johanna Persson tycker att det är kul att gå till skolan - varje dag:

– Det är kul och bra, tycker jag, att det blir blandat. Bara för att det är bygg ska inte bara killar gå. Det känns som om det är vi brudar som har övertaget nu! säger Johanna med ett stort skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".