Rosita Rylander i Gäddede kan inte utföra sitt jobb på grund av magen, men hon får ingen havandeskapsersättning.Foto: B-O Lydén
Strömsund

Höggravid nekas havandeskapspenning

Rosita Rylander väntar snart tvillingar och hennes mage är så stor att hon inte längre kan utföra sitt jobb. Läkare och chefen har avrått henne från att arbeta, men hon nekas havandeskapsersättning.

Tvillingarna pockar på och magen är så stor att Rosita Rylander i Gäddede inte längre når fram till arbetsbordet på sitt jobb. Två läkare och hennes chef anser att det är olämpligt att en gravid, blivande mamma jobbar vidare. Men Försäkringskassan har ingen förståelse för problemen och ger avslag på hennes ansökan om havandeskapspenning.  

– Jag tycker att det känns förjävligt. Jag tycker att hela systemet är förvrängt, varför har de ens något som heter havandeskapspenning när de nästan inte beviljar det till någon människa.

Den här veckan är Rosita Rylander tillfälligt sjukskriven, men på måndag är hon tvungen att gå tillbaka till jobbet om inte hennes sjukskrivning beviljas.

Enligt Mats Matsson som är verksamhetsansvarig för föräldrarförsäkringen vid Försäkringskassan är det endast den som har ett fysiskt ansträngande jobb som är berättigad till ersättning. Att en kvinna har svårt att kunna utföra sina arbetsuppgifter för att magen är i väg är inte skäl nog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".