HD nekar ny prövning av renbetestvist

Renägarna i Härjedalen förlorade kampen om rätt till vinterbete. I dag meddelade Högsta domstolen att man inte tar upp fallet till prövning.

Därmed står de runt 700 privata markägarna i Härjedalen och södra Jämtland som segrare i den långdragna tvisten.

Beskedet innebär att den tidigare domen i hovrätten står fast.

Den säger att renägarna inte har någon sedvanerätt till vinterbete i skogslandet.

Samebyarna tvingas också betala sina och markägarnas rättegångskostnader på runt 15 miljoner kronor.

Utan vinterbete hotas rennäringens framtid i Härjedalen och Jämtland.

- Nu har regeringen ett stort ansvar för att den mångåriga tvisten får en snabb lösning, säger samernas juridiske företrädare Jörgen Bohlin till TT.

Vid sidan av den rättstvist som under 15 års tid pågått i olika rättsinstanser har förre LRF-ordföranden på Bo Dockered på regeringens uppdrag sonderat om frågan om vinterbete skulle kunna lösas med hjälp av avtal mellan samebyarna och markägarna.

Dockered uppgav för TT innan han avrapporterade sitt uppdrag till regeringen att han var mycket tillfreds med den välvilja och positiva ton han mött i samtalen med parterna.

- Det kommer att kosta minst 1,5 miljoner kronor för att klara ut alla juridiska turer i processen med att skriva avtal. Det är pengar som regeringen snabbt måste skjuta till, säger Jörgen Bohlin.

Innan arrendeavtal kan skrivas blir frågan om arrendekostnaden en svår nöt att knäcka.

- Vi har ännu inte fått något besked om vilken prislapp markägarna kommer att sätta för att upplåta sina marker för renarnas vinterbete. Rennäringen dras med dålig lönsamhet och kan inte satsa några större belopp, konstaterar Jörgen Bohlin.

- På andra sidan gränsen i Norge dömde domstolen till samernas fördel i ett liknande mål. Det bästa för samerna hade nog varit om Jämtland/Härjedalen inte införlivats med Sverige på 1600-talet utan varit kvar som norsk region, säger Jörgen Bohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".