1 av 2
Det är akut bostadsbrist i Åre. Framförallt måste det till fler hyresrätter, och det ser ut att vara på gång. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
2 av 2
Kalle Engström bor i en hyresrätt som nu omvandlas till bostadsrätt. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR
Åre

Knivig bostadssituation i Åre

Lägenhetsbristen i Åre är akut och politikerna pratade i valrörelsen om det stora behovet av fler hyresrätter. Men just nu minskar istället antalet hyresrätter, detta sedan hyresrätter för första gången i Åre omvandlats till bostadsrätter.

Kalle Engström och hans fru bor i en av de 43 hyresrätter på Frönäsudden som nu ska ombildas till bostadsrätter när fastighetsägaren säljer. Men Kalle tycker att det blir för dyrt att köpa sitt boende, en lägenhet med tre rum och kök.

- Det skulle kosta mig och frugan drygt 840 000 kronor, det är vi inte intresserade av, säger han.

Men nya hyresrätter är på gång i Åre. I den senaste översiktsplanen från 2005 finns flera områden utpekade för förtätning, det vill säga områden som anses lämpliga för bebyggelse. Statsarkitekten i kommunen, Björn Reuterswärd, ska snart ha möte med ett företag som vill bygga hyresrätter mitt i Åre.

-Ja, det pågår diskussioner. Det kan resultera i en plan för nya hyresrätter ganska centralt i Åre, men vi vet ännu inte om projektet kommer vidare. Vi kommer från kommunens sida att ha ett möte med den här aktören i november, då ska vi sedan veta hur de vill gå vidare. I översiktsplanen finns ett antal projekt man kan göra och detta är ett av dem, berättar han.

Kalle Engström på Frönäsudden känner sej lugn trots att lägenheterna i hans hus i Åre ska ombildas till bostadsrätter. Han och frun hoppas ändå kunna fortsätta hyra lägenheten där de bott i sju år:

-Så länge som vi på något sätt kan så ska vi bo kvar, vi kommer att hyra av bostadsrättsföreningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".