Härjedalen

Djurägare får ersättning efter vargattack

Länsstyrelsen betalar nu ut ersättning till en djurägare efter att en kalv dödats av en varg i juni förra året. Men djurägaren får betydligt mindre pengar än han begärt.

Det var en radiomärkt vargtik i sydöstra Härjedalen som gav sig på kalven som var på fritt skogsbete. Djurägaren krävde ersättning av Länsstyrelsen för direkta och indirekta skador på nära 550 000 kronor. Men Länsstyrelsen har nu beslutat att ge honom 167 000 kronor.

Eftersom området tillhör delar av Härjedalen, som har en stark björnstam, har risken för rovdjursskador kunnat förutsägas redan tidigare, och därmed har det funnits möjligheter att vidta skadeförebyggande åtgärder, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut. Men de gör också bedömningen att risken för rovdjursskador ökade utöver det förväntade under 2009, eftersom området tidigare saknat en fast förekomst av varg.

Länsstyrelsen ersätter kostnaderna som direkt kan kopplas till angreppet samt det som kan anses ha en skadeförebyggande effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".