LÄNET

Inget penicillin för öroninflammation

Bara allvarligt sjuka eller mycket små barn ska behandlas med antibiotika. Läkemedelsverket har i veckan tagit fram nya behandlingsrekommendationer för öroninflammation.

Studier i Jämtland och ytterligare några landsting under åren 2000-2005 visade att 90-95 % av barnen med öroninflammation fick penicillin.

– De flesta barn blir varken bättre eller sämre av antibiotika, utan försöker bara spotta ut den äckliga medicinen. Därför är det ingen idé att behandla måttligt sjuka barn, säger Inge Axelsson, överläkare på barnkliniken vid Östersunds sjukhus som har varit barnmedicinsk expert i utredningen.

Varje år inträffar cirka 200 000 fall av öroninflammation i Sverige, de flesta hos barn under 5 år.

- När barnet är mellan 1 och 12 år gammalt och det inte rinner var ur örat eller barnet verkar allvarligt sjukt räcker det med att stanna hemma och ge barnet alvedon, säger han.

De nya rekommendationerna bör spara minst 100 000 kurer antibiotika/år, förutsatt att läkarna följer rekommendationerna. Flera länder, däribland Danmark, Tyskland och Holland, har redan genomfört liknande reformer.

- Användningen av antibiotika måste minskas för att inte gynna bakterier som är resistenta mot antibiotika, säger Inge Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista