Rut Törqvist foto:Pelle Zackrisson/SR
Östersund

Förslag från SD väcker starka reaktioner

Sverigedemokraterna vill stoppa Svenska kyrkan från att bistå papperslösa flyktingar. Nu berättar en av de som hjälper de gömda om sitt engagemang.

-Det är en droppe i havet vad jag eller någon annan enskild har möjlighet att hjälpa, säger Rut Törnqvist, pensionerad präst på Frösön.

Jämtland tillhör Härnösands stiftsfullmäktige. Nyligen fick man in en motion från Sverigedemokraternas representant. De vill att Svenska kyrkan ska sluta hjälpa asylsökande som inte har uppehållstillstånd.

Stiftsstyrelsen har enhälligt rekommenderat avslag på förslaget. Men motionen har väckt reaktioner.

Rut Törnqvist har under flera år jobbat med att hjälpa asylsökande som av olika skäl riskerat att bli hämtade och avvisade. Det är människor som levt gömda och under stor stress berättar hon.

- Är man utanför alla system så är man fruktansvärt utsatt, säger Rut Törnqvist.

De gömda behöver hjälp att ta sig till läkare eller tandläkare. Hur länge de har varit här är väldigt olika. Det kan handla om några månader. Men också mycket längre.

-Några har varit här i sex, sju, kanske åtta år, säger Rut Törnqvist.

Men ett problem enligt Rut Törnqvist är att de asylsökande blir isolerade. Trots att de kanske bott i Sverige under en längre tid så har de inte möjlighet att lära sig språket. Och går de ut och har för mycket kontakter med omvärlden - då finns risken att de blir upptäckta och utvisade. Ett slags asylens Moment 22.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".