Laddning av elbil. Foto: Anna Helmersson / TT / SCANPIX
Östersund

Östersund perfekt när elbilar ska testas i sträng kyla

Den som vill pröva på att köra elbil i Östersund kan köpa, eller hyra, en och få ett bidrag på 25 000 kronor.

I dag skrev Östersunds kommun, Jämtkraft och det franska bilmärket Peugeot på ett samarbetsavtal. Biltillverkaren ska ha 40 bilar i kommunen för att pröva kallt vinterklimat.

56 personer, företag eller organisationer kan få ett bidrag och pengarna kommer från energimyndigheten som vill tödja projektet och öka intresset för elbilar.

- De som vill söka bidraget ska vända sig till Grön Trafik på östersunds kommun, säger Ann Sörensson som är projektledare för Green Highway-elbilar i vinterklimat, som projektet heter.

Ett villkor är ett man använder en elbil som är färdig och godkänd på alla sätt. Ännu så länge är det bara Peugeot som har en sån bil. Dom 40 bilar som tillverkaren vill pröva i Östersund kommer sannolikt att börja rulla snart.

Biltillverkaren vill pröva hur bilen fungerar i ett strängt vinterklimat med tempretur under minus 20 grader.

Den som hittar en godkänd elbil av annat märke får också söka bidraget.

Jämtkraft vill teasta hur man använder eltankställena längs E 14 på det mest effektiva sättet.

Och Östersunds kommun hoppas att staden ska bli känd som ett bra testställe bland många fler bilmärken. Dessutom tror kommunalrådet Ann-Sofi Andersson att projektet kommer att leda till många nya jobb och nya utbildningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".