Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Strid om ersättning för dagisbarn

Östersunds kommun anser inte att de gjort något fel eller att de förhindrat föräldrar från att få ut information om hur pengar fördelas mellan olika förskolor.

Kommunen JO-anmäldes för bristande handläggning av en förälder som ansåg att hon inte fick ut de uppgifter hon krävt.

I sitt svar till JO skriver kommunen att de, när de väl fått preciserade uppgifter på vad som efterfrågats, lämnat ut de uppgifter de hade och att de erbjudit kvinnan att själv komma till kommunen och undersöka de uppgifter hon var intresserad av och att kommunen därmed har uppfyllt lagen.

Bakgrunden är att föräldrar vid enskilda förskolor, exempelvis koperativ, anser att de är missgynnade av kommunens sätt att fördela bidrag till förskolorna och att kommunen hemlighållit beräkningsgrunderna för detta.

Kommunen skriver också i sitt svar till Justitieombudsmannen att de kommer att till sig erfarenheterna från detta ärende och i framtiden sträva efter att ta fram tydligare beslutsunderlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".