1 av 2
Jämtland Basket kom sist i ligan, men enligt reglerna kan de inte åka ut. Foto: Pelle Zackrisson.
2 av 2
Stefan Hellgren, lagkapten Jämtland basket. Foto: SR.
BASKET

Spel i högsta ligan ifrågasätts

Premiärmatchen för Jämtland Basket i den högsta ligan börjar i kväll borta mot LF Basket. Förra säsongen hamnade laget sist i tabellen med bara 14 poäng, men trots det är de fortfarande kvar i ligan, eftersom basketligan är en så kallad stängd liga, vilket innebär att sportsliga resultat inte räcker för att bli nedgraderad.

Magnus Jansson Klarin är chefredaktör på webbsidan basketsverige.se och han är en av dem som är kritisk mot basketligans nuvarande system. Han menar att det finns klubbar som vill och har ambitioner att spela i högsta ligan, men att kraven och glappet mellan division 1 och högsta ligan är orimliga.
– Jag skulle vilja öppna upp serien. Om man ser på damligan så är den öppen. Kommer du sist och näst sist så hamnar du i en kvalserie. Så bör man göra. Det är ett svårt steg att ta, och jag tror att många klubbar säkert inte vill öppna upp och riskera ramla ur, säger Magnus Jansson Klarin.

 Även Stefan Hellgren, som är kapten för Jämtland Basket är tveksam till det nuvarande systemet.
– Hade man fått kvala så hade det skapat lite nerv i det, där nere också och inte bara där uppe i toppen, säger Stefan Hellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".