ÖSTERSUND/LILLÄNGE

Ökat trafiktryck trots rondeller

Lillänge köpcentrum växer och det leder till ökat trafiktryck. Dnya rondellen hjälper inte särskilt länge. Det hävdar Jan Asplund ansvarig för trafikplaneringen i Östersunds kommun.

Lillänge köpcentrum utanför Östesrund växer och det leder till ökat trafiktryck. Nu har den nya rondellen i korsningen Hagvägen/Chaufförsvägen invigts, men det hjälper inte särskilt länge. Det spår Östersunds kommuns trafikkontor som ser att trafiken hela tidenökar i stan.

Kommunen har nyligen mätt antalet bilar per dygn i Lillänge, berättar Jan Asplund ansvarig för trafikplaneringen i Östersunds kommun:

- Utanför Mc Donalds på Hagvägen är det 12-13 000 bilar per dygn, det är fler bilar idag i Östersund än för 10 år sen. Då var strax under 400 bilar per tusen invånare - idag är det 500 bilar per tusen invånare. Så bilantalet har ökat och det märks tydligt, säger han.

Jan Asplund hoppas att den nya rondellen i korsningen Hagvägen-Chaufförsvägen ska få trafiken i området att flyta bättre - men när området växer och fler butiker etablerar sej kommer det att krävas fler ombyggnader för att trafiksituationen ska fungera:

- Rondellbygget i Lillänge den här hösten är mer att försöka få till situationen som det ser ut idag, framtidens planer måste vi titta på, det här är inte den slutgiltiga lösningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".