Jens Nilsson, medlem i EU-nätverket NSPA och tidigare kommunalråd i Östersunds. Foto: Annelie Lanner/SR
Jämtlands län

Jens väntar på besked

Vid årsskiftet kommer Östersunds förre kommunalråd, socialdemokraten Jens Nilsson, att ta plats i EU-parlamentet efter nästan ett års väntan.

– Jag var förberedd på att det skulle bli en lång väntan, så att jag har inte mått särskilt illa av det, säger Jens Nilsson.

EU-parlamentet fick 18 nya ledamöter i och med det så kallade Lissabonfördraget. Två av dem är från Sverige; socialdemokraten Jens Nilsson och piratpartisten Amelia Andersdotter.

Efter den här ändringen är 20 av de 753 EU-parlamentarikerna svenska. De nya kommer att kunna tillträda när alla länders parlament har godkänt ändringen i Lissabonfördraget. På torsdag kommer den svenska regeringen att överlämna propositionen om ändringen till riksdagen som behandlar frågan nästa vecka. Och även om alla EUs medlemsländers parlament inte godkänner ändringen i höst ser det ut som om Jens Nilsson kommer att börja sitt arbete i parlamentet vid årsskiftet.

– Då blir det som observatör och då får jag göra allt utom att rösta, säger Jens Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".