Örebro

Arklöv kan bli fri inom två år

Kriminalvården (KV) anser att förre Östersundsbon Jackie Arklöv, dömd bland annat för polismorden i Malexander och för krigsförbrytelser på Balkan, är ganska väl förberedd för frigivning från sitt livstidsstraff och bedömer att två år räcker för att genomföra särskilda utslussningsåtgärder för honom.

 Risken för återfall i våldsbrott är inte förhöjd.

Det skriver KV i ett yttrande till Örebro tingsrätt, som avgör fall med tidsomvandling av livstidsstraff. Han har skött sig ganska bra på fängelset och har läst in två magisterexamina där.

Arklöv är dömd till livstids fängelse för mord på två poliser i Malexander 1999 och för krigsbrott, bland annat tortyr av fångar på Balkan.

"Har visat vilja till förändring"
Han avtjänar nu sitt straff på studieavdelningen på anstalten i Tidaholm. Han har deltagit aktivt i anstalten Kumlas klosterverksamhet, där han bland annat haft förtroendeuppdrag som klostervärd. Arklöv har deltagit i flera av Kriminalvårdens program och har enligt yttrandet visat "engagemang och vilja till förändring".

Hans magisterexamina har avlagts i ämnena sociologi och historia.

Arklöv har skött sina lufthålspermissioner och har aldrig fått positiva resultat på drogprovtagning.

Däremot har han deltagit i en kollektiv arbetsnedläggelse och rapporterats för innehav av pornografiska filmer. För detta har han fått varningar.

Har avtjänat elva år
Kriminalvården anser att Arklöv genomgående visat ett gott bemötande mot både personal och andra intagna och har fått goda vitsord för hur han har skött sina arbetsuppgifter.

Han har tidigare bedömts ha en anti-social personlighetsstörning och det är utifrån denna som hans risk för återfall i våldsbrott betecknas som "moderat förhöjd".

Hans attityder har förändrats i positiv riktning och han tycke ha en större insikt och reflektionsförmåga när det gäller sin störning och dess konsekvenser.

Arklöv har avtjänat lite drygt elva år av sitt livstidsstraff./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".