1 av 2
Najeb är med och sköter hästarna i stallet i Svenstivik.Foto: Agneta Nilsson
2 av 2
Svenstavik

Hästar hjälper flyktingar att lindra ångesten

Många av de flyktingar som kommit till Svenstavik har svåra upplevelser med sig, och några är svårt traumatiserade. Nu har man i ett nytt hälsoprojekt hittat ett sätt att minska deras ångest.

I Svenstavik tar man sedan ett par år tillbaka emot flyktingar. Najeb kom från Afganistan till Svenstavik för ett år sedan. Nu går han i fjärde klass och en dag i veckan får han vara i stallet.

Han tycker att det är roligt att vara i stallet. Där får han och hans kompisar sköta hästarna, och även rida ibland. Najeb bor med sin mamma och sin storasyster i Svenstavik. Han vet inte var hans pappa är. Kanske i Afganistan, kanske i Iran.

Lotta Norström är anställd för att vara med flyktingarna i ridhuset i Svenstavik, och hon är övertygad om att det är en bra metod för att lindra ångest och oro.

– Man använder den här metoden inom psykiatrin, och det är bevisat att det ger en lugnande effekt att vistas i stallmiljö, säger Lotta. Många har mist sina nära och kära och är i behov av att få en kram ibland, eller att kunna luta sig mot en häst som andas.

Lotta Norström märker att barnen blir lugnare i stallet, och att de har ett behov att av pyssla med hästarna utan krav. Hon har valt att inte ta reda på så mycket om barnens bakgrund. Hon vill att barnen ska se stallet som en ventil och vill de prata så får de göra det, när de har börjat känna den tilliten, menar Lotta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".