Jämtlands län

Två personer dömda för vanvård av häst

En man och en kvinna i länet utsatte en häst för sådan vanvård att den tillslut måste avlivas. På tisdagen dömdes de båda, av tingsrätten i Östersund till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri.

Veterinären besökte gården efter en anonym anmälan och fann hästen i så dåligt skick att det bara var en tidsfråga innan den skulle dö. Akut uttorkad och mycket mager stod den i en trång box full med gödsel och med hovar angripna av strålröta.

Den dömde mannen, som ägde hästen, och kvinnan som skötte den, har försvarat sig med att hästen varit i ett annat stall en tid och att de försökt med avmaskning och vitamintillskott för att bättra på hullet efter att den återvänt till gården. Den dag veterinären var där hade hästen inte tillgång till varken vatten eller mat, men åt och drack villigt när den väl fick en chans, innan den avlivades.

Enligt Östersunds tingsrätt visar mannens och kvinnans egna vittnesmål att de inte varit omedvetna om hästens dåliga skick. Att de ändå inte tog dit en veterinär får det att framstå som att de var helt likgiltiga till hur hästen hade det, enligt domen.

Både mannen och kvinnan döms skyldiga till djurplågeri. Domen är villkorlig och straffet 50 dagsböter vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".