Arkivbild: branden i Centralpalatset släcks. Foto: Jessica Brander/SR Jämtland
Östersund

Centralpalatset måste rivas

Fastighetsbolaget Norrvidden har nu beslutat att det så kallade Centralpalatset, eller Lindexhuset i centrala Östersund, som eldhärjades förra vintern, måste rivas.

Det var i januari i år som huset eldhärjades svårt. Alla boende och företag evakuerades och tillföljd av brandbekämpningen har huset fått stora vattenskador som också lett till omfattande mögelangrepp.

– I den här situationen är vi självklart inte breda att ta några risker med människors hälsa, utan den slutsats som vi har kommit fram till i nuläget är att vi tyvärr måste lämna in en rivningsansökan till kommunen, säger Hans Axelsson, affärsutvecklingschef vid  fastighetsbolaget Norrvidden.

Risk för hälsoproblem
Utifrån de utredningar som Svenska Miljöinstitutet och Skanska gjort, konstateras att skadorna är omfattande och utredningarna fastställer också att det finns risk för problem med inomhusmiljön i framtiden. Men innan allt är klart för rivning måste Östersunds kommun bevilja rivningslov. Östersundsbor som P 4 Jämtland träffade på stan på tisdagen har önskemål om vad som ska ersätta.

Anne-Christine Andersson:

- Jag tycker det är ett dåligt beslut, men om det genomförs så ska det byggas ett liknande hus med tinnar och torn så att det ser likadant ut, säger hon.

Ungdomsgård
– Det är bra om de bygger någonting för ungdomarna till exempel en ungdomsgård, Där de kan samlas och ha aktiviteter tillsammans. Sådant behövs, säger Oskar Andersson.

Men ännu är det inte planerat vad som ska byggas på tomten.

– Först vill vi se hur ansökan om rivningslov behandlas och om den blir godkänd av kommunen. Då får vi börja fundera på vad som skulle kunna stå där istället, säger Hans Axelsson vid Norrvidden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".