Kritik mot rutiner vid svåra förlossningar

För två år sedan avled en 41 timmar gammal baby på Östersunds sjukhus. Socialstyrelsen som granskat händelsen klandrar ingen enskild läkare - men anser att sjukhusets rutiner vid vissa typer av komplicerade förlossningar bör ses över.

Barnet dog på grund av en infektion i blodet orsakad av streptococcer. Läkarna upptäckte att barnet hade drabbats av en infektion men inte förrän tillståndet var allvarligt, och då fick spädbarnet antibiotika som troligtvis tog död på bakterierna. Men på grund av att bakterierna redan växt till sig så hade de utsöndrat ett gift som antibiotikan inte var verksam mot.

Socialstyrelsen har nu undersökt om barnets liv hade kunnat räddas om antibiotikan hade satts in tidigare och kommit fram till att det inte går att utesluta att barnet hade överlevt, och att man därför borde ha satt in antibiotika tidigare.

Men eftersom födseln var komplicerad med flera faktorer som påverkade varandra så anser Socialstyrelsen ändå att läkarna har gjort allt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Däremot måste sjukhuset ha bättre skriftliga riktlinjer för hur man arbetar vid den här typen av komplicerade förlossningar, för de riktlinjerna saknas i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".